Prudence and prejudice

Prudence and prejudice

Een tas, vind ik persoonlijk een mysterieus object. Een tas draagt persoonlijke spullen met zich mee, alleen de eigenaar weet wat erin zit. Je voelt je bezwaard om in andermans tas te kijken.
Een tas is ook mysterieus omdat het verdachte spullen met zich mee kan dragen. Handbagage moet bijvoorbeeld altijd gecheckt worden bij evenementen of reizen. Of een tas wordt opeens verdacht als het zonder eigenaar ergens in een openbare ruimte ligt. Iedereen vormt zijn eigen beeld van wat er in die tas zou kunnen zitten, en het is altijd weer een verrassing.
Vanuit deze gedachten, heb ik een tas ontworpen. Met een mysterieus uiterlijk: zwart rubber, een schuine punt naar beneden, waarvan een klein deel transparant. Zo dat je net een klein stukje ziet van wat er in de tas gebeurt, wat nieuwsgierigheid uitlokt naar de rest.
Om het verdachte/mysterieuze gevoel te versterken, wilde ik er nog een element aan toevoegen. Geluid. Ik denk dat een geluid dat uit een tas komt, een perfect element is om iemand in verwarring te brengen en nieuwsgierig te maken naar wat er in godsnaam met die tas aan de hand is.
Ik begon te experimenteren met geluid en ontdekte dat wanneer ik een liedje zong en het terugspoelde, het opeens leek op een soort Arabisch gebedslied.
Toen ben ik het typische Westerse vredeslied gaan zingen: John Lennon – Imagine.
Dit lied heb ik omgedraaid, waardoor het datzelfde Arabisch-achtige effect weer kreeg.
Dit geluid heb ik in de tas verwerkt. Vervolgens heb ik de tas (met geluid) in een trappenhal geplaatst. Ik vond het te voor de hand liggend om het in een grote openbare ruimte te plaatsen. Dan zou het meteen gezien worden als een verdacht pakketje. De bedoeling is juist om mensen hiermee in totale verwarring te brengen, en na te laten denken over wat het is. De meesten zullen het waarschijnlijk alsnog als verdacht zien. Het lijkt vreemd, verdacht en misschien dat het mensen zelfs bang maakt.
Maar dat zodra je het geluid omdraait, blijkt het een Westers vredeslied.
We lijken uit zulke andere werelden te komen, elkaar vreemd te vinden. Maar tegelijkertijd lijken we allemaal op elkaar.

DSC_0833 DSC_0834 DSC_0847 DSC_0836 DSC_0841

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.